Connect with us

Actueel

Jort Kelder doet onthulling over overleden topkok Jonnie Boer: ´Hij is arm gestorven´

Avatar foto

Published

op

De culinaire wereld rouwt om het verlies van Jonnie Boer, de beroemde sterrenchef van restaurant De Librije. Op 60-jarige leeftijd is hij plotseling overleden aan de gevolgen van een longembolie op het eiland Bonaire. Zijn overlijden laat een diepe indruk achter, zowel bij zijn familie als bij collega’s uit het vak.

Overlijden op Bonaire

Boer overleed tijdens een verblijf op Bonaire, waar hij samen met zijn vrouw Thérèse ook meerdere culinaire ondernemingen runde. Behalve op het eiland was hij vooral bekend van zijn driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle, dat hij samen met zijn vrouw groot had gemaakt. Het echtpaar vormde jarenlang een krachtig duo binnen de Nederlandse gastronomie.

Geen fortuin opgebouwd

Ondanks zijn grote succes, is Jonnie Boer volgens Jort Kelder nooit echt rijk geworden van zijn werk. Aan tafel bij Eva Jinek vertelde hij dat het in de horeca bijzonder moeilijk is om grote vermogens op te bouwen. “Rijk worden in dit werk is lastig hoor,” zei Kelder. “Er wordt ontzettend hard gewerkt, maar uiteindelijk hou je er niet veel aan over. Ik denk niet dat Jonnie er miljonair van is geworden.”

Plannen voor meer rust

Wat het verhaal des te schrijnender maakt, is dat Boer volgens betrokkenen juist van plan was om het rustiger aan te doen. Na jaren van keihard werken keek hij uit naar een periode waarin hij wat meer van het leven kon genieten. “Treurig inderdaad dat hij feitelijk in het harnas sterft,” aldus Kelder.

Bijzonder restaurant

Hoewel dineren bij De Librije voor veel mensen een onbereikbare luxe is, hadden alle gasten van Jinek ooit een maaltijd van Jonnie geproefd. Jort zelf bezocht het restaurant meerdere keren. “Het is echt een fantastische ervaring,” vertelde hij. “Vooral het wijnarrangement is bijzonder. Daar moest je soms even doorheen, voordat je alle kleuren en smaken had geproefd.”

Familiebedrijf met toekomst

Boer werkte de laatste jaren aan een overdracht van het familiebedrijf aan zijn kinderen. Jort Kelder noemde het aandoenlijk om te zien hoe zijn zoon en dochter betrokken raakten bij De Librije. “Die kinderen hadden er echt zin in. Maar dat is niet niks: zo’n indrukwekkende erfenis krijg je letterlijk en figuurlijk op je bordje.”

Persoonlijke herinnering van Eva

Eva Jinek haalde een warme herinnering op aan haar ontmoeting met Boer. “Meer dan twaalf jaar geleden interviewde ik hem voor De Telegraaf,” vertelde ze. “Na afloop zei hij: ‘Ik ga lunch voor je koken.’ Ik mocht toen in de keuken, tussen het personeel, eten. Dat was zó bijzonder. Het typeert wie hij was.”

Groot verlies voor de gastronomie

Het overlijden van Jonnie Boer laat een grote leegte achter. Niet alleen in zijn familie, maar ook in de Nederlandse horeca. Zijn toewijding, passie en innovatiekracht maakten hem tot een icoon. Velen zullen hem herinneren als een chef die zijn vak tot kunst verhief, maar die zelf uiteindelijk nooit het volle rendement van zijn inzet heeft kunnen plukken.

Actueel

Bezoekers zijn woest: Dit betaal je nu in de Efteling voor een frietje en frisdrank

Avatar foto

Published

op

Efteling-bezoekers schrikken van stijgende prijzen: “Een dag vol magie, maar ook vol rekenen”

Een dagje Efteling staat voor velen gelijk aan verwondering. Het is de plek waar kinderen sprookjes tot leven zien komen en volwassenen hun zorgen even vergeten. Toch merken steeds meer gezinnen dat dit dagje uit flink in de papieren begint te lopen.

De entreeprijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar vooral de horecaprijzen in het park zorgen voor gespreksstof. Van een simpel flesje fris tot een glas wijn — de kosten lopen snel op. Wat ooit een zorgeloze uitstap was, vraagt tegenwoordig om wat meer planning en afweging.


Dorst lessen wordt prijzig

Wie tegenwoordig dorst krijgt in de Efteling, merkt al snel dat een drankje halen een kostbare aangelegenheid is geworden. Een flesje frisdrank zoals cola, sinas of cassis kost in 2025 €4,10.

Ter vergelijking: in 2024 betaalde een bezoeker nog €3,70 voor hetzelfde flesje. Ook populaire varianten als Lipton Ice Tea of de Spa-lijn zijn meegestegen.

Voor gezinnen met kinderen tikt het bedrag extra snel aan. Ook kinderdrankjes zoals Fristi en Chocomel zijn duurder geworden, waardoor een eenvoudig rondje drankjes voor vier personen al snel boven de vijftien euro uitkomt.

“We nemen tegenwoordig zelf pakjes drinken mee,” vertelt een moeder uit Rotterdam. “De kinderen vinden het niet erg, maar het scheelt ons echt een hoop geld over de dag.”

Continue Reading

Trending

  • Actueel11 maanden geleden

    Hardnekkige gerucht blijkt tóch waar: ‘Dit heeft Marco Borsato allemaal met Maan gedaan!’

  • Actueel10 maanden geleden

    Jutta Leerdam stapt in ijsbad en laat per ongeluk een beetje teveel zien

  • Actueel10 maanden geleden

    Martijn Krabbé deelt verdrietig bericht: ‘Zo lang heb ik nog’

  • Actueel9 maanden geleden

    Kijkers geschokt door actie van gast in Lang Leve de Liefde: slurf tevoorschijn gehaald

  • Actueel10 maanden geleden

    André Hazes deelt per ongeluk beelden van vrij partijtje met Monique Westenberg

  • Actueel10 maanden geleden

    Volgers verdrietig door heftige post van Emma Heesters 😔

  • Actueel10 maanden geleden

    Ophef: Lang Leve de Liefde-deelnemers Laura en Duco liggen te wippen en geven volledige show weg

  • Actueel10 maanden geleden

    Zangeres Maan laat op podium zien wat ze in huis heeft tijdens optreden. Daar kunnen de mannen wel van genieten