Tips
Weinig mensen weten waarvoor het derde spoelbakje in je wasmachine dient: wij leggen het je uit
In 1907 veranderde Alva Fisher het leven van huishoudens wereldwijd met zijn uitvinding van de eerste elektrische wasmachine! Voor deze doorbraak moesten vrouwen de zware taak van handmatig wassen op zich nemen, wat veel tijd en moeite kostte. Alva’s wasmachine werd meteen populair en is sindsdien onmisbaar in het huishouden geworden.
De Rol van de Wasmachine in het Huishouden
Vandaag de dag is de wasmachine net zo belangrijk als de koelkast of de oven. Dankzij nieuwe technologieën zijn moderne wasmachines geavanceerder dan ooit, met tal van functies en programma’s. Toch kan het soms verwarrend zijn om precies te weten hoe je ze optimaal kunt gebruiken – zeker als het gaat om de juiste vakjes voor wasmiddel en wasverzachter.
Welke Vakjes Gebruik je voor Wat?
Als je naar het zeepbakje van je wasmachine kijkt, zie je meestal drie vakken. Maar welk product hoort waar?
- Vakje 1 – Dit vakje is voor het standaard wasmiddel dat je voor je normale was gebruikt.
- Vakje 2 – Dit vakje is bedoeld voor wasverzachter.
- Vakje 3 – Dit vakje, soms het ‘mysterie-vakje’ genoemd, is bedoeld voor wasmiddel dat je bij een voorwas gebruikt. Dit is vooral handig voor extra vieze kledingstukken.
Tips voor Schoner en Frisser Wasgoed
Moderne wasmachines bieden vaak een voorwasoptie voor kleding die wat extra zorg nodig heeft. Voeg in dit geval een speciaal wasmiddel toe in vakje 3, zodat hardnekkige vlekken en bacteriën beter worden aangepakt. Met deze instellingen blijft je was schoon, fris en hygiënisch!
Dus, wist jij dit al? Het correct gebruik van de vakjes in je wasmachine kan een wereld van verschil maken voor de kwaliteit van je was!
Tips
Zoveel fooi moet je eigenlijk geven na een horecabezoek. Maar hoeveel mensen doen dit?
Fooi geven bij een horecabezoek is een veelbesproken onderwerp. Geef je altijd, soms of helemaal niet? En hoeveel is dan gepast? Er zijn geen vaste regels voor, waardoor meningen hierover sterk uiteenlopen.
Een twistpunt bij de tafel
Dat het geven van fooi tot discussie kan leiden, blijkt uit verhalen zoals het etentje dat volledig ontspoorde omdat iemand te veel fooi gaf. Hoewel zulke situaties zeldzaam zijn, laat het zien hoe gevoelig het onderwerp soms ligt.
Hoe vaak geven Nederlanders fooi?
Uit onderzoek van Radar blijkt dat 14 procent van de mensen nooit fooi geeft. Argumenten hiervoor zijn dat horecapersoneel al een salaris ontvangt en dat andere dienstverleners, zoals winkelpersoneel, ook geen fooi krijgen. De grootste groep laat het afhangen van factoren zoals de kwaliteit van de service, klantvriendelijkheid en het eten. Ongeveer 40 procent zegt altijd iets extra’s te geven, uit waardering voor het harde werk en de lage lonen in de sector.
Hoeveel geven we?
Bijna de helft van de Nederlanders die fooi geeft, rondt het bedrag simpelweg af. Een derde rekent een vast percentage van 5 tot 10 procent bovenop de rekening. Slechts 1 procent is extreem gul en geeft meer dan 20 procent fooi. Hoger dan dat komt zelden voor.
Digitaal of contant?
Steeds meer mensen kiezen ervoor om digitaal af te rekenen, en daarbij geven velen ook digitaal fooi. Uit onderzoek van Visa blijkt dat 44 procent van de Nederlanders die pinnen, ook digitaal een extra bedrag achterlaat. Toch blijft contant geld populair vanwege de angst dat digitale fooien niet volledig bij het bedienend personeel terechtkomen.
Geen verplichting
Fooi geven is in Nederland niet verplicht. Tot 1988 was er zelfs een fooienstelsel waarbij het zogenaamde “bedieningsgeld” standaard in de rekening werd opgenomen. Tegenwoordig is het geven van fooi een blijk van waardering, maar geen vereiste. In tegenstelling tot landen als de Verenigde Staten is fooi hier geen essentieel onderdeel van het salaris.
Extreme fooien in de VS
In Amerika zijn verhalen over gigantische fooien niet ongebruikelijk. Zo kreeg een serveerster ooit een fooi van maar liefst 3000 dollar bij een biertje van 7 dollar. In Nederland zijn dergelijke bedragen ondenkbaar, omdat horecapersoneel in theorie kan rondkomen van hun salaris, al is de sector niet goed betaald.
Wat is de vuistregel?
Volgens FNV Horeca is een fooi een extra beloning voor goede service. De vuistregel in Nederland is om 5 tot 10 procent van de rekening als fooi te geven. Dit bedrag zou altijd volledig naar het personeel moeten gaan; de werkgever mag hier niets van houden. Fooi is dus niet meer dan een extra blijk van waardering, maar zeker geen verplichting.
-
Actueel2 weken ago
Hardnekkige gerucht blijkt tóch waar: ‘Dit heeft Marco Borsato allemaal met Maan gedaan!’
-
Actueel2 weken ago
Geheime boodschap van André Hazes sr. gelekt: ‘Als mijn zoon straks geen Hazes mag heten…’
-
Actueel2 weken ago
André Hazes wordt nog keer vader: ‘Baby al onderweg’
-
Actueel1 week ago
Broer Frans Bauer sloopt Mariska: ”Daarom blijft ze bij hem”
-
Actueel2 weken ago
Optreden Wendy van Hout op het Mega Piraten Festijn gaat mis😲😱
-
Actueel3 weken ago
😢 Schokkend nieuws: Zo lang heeft de ernstig zieke Martijn Krabbé nog te leven 💔🕊️
-
Actueel3 dagen ago
André Hazes deelt per ongeluk beelden van vrij partijtje met Monique Westenberg
-
Actueel1 week ago
´Suzanne Schulting ging vreemd met andere schaatser´