Actueel
Viroloog Koopmans: ”Volgende maand een nieuwe pandemie”

Er dreigt slecht nieuws aan de horizon, want viroloog Marion Koopmans waarschuwt dat een nieuwe pandemie dichterbij is dan we denken. Volgens Koopmans, de opvolger van Jaap van Dissel, kan het scenario zich al binnen enkele maanden voltrekken. Ze is onverbiddelijk in haar boodschap: “We moeten voorbereid zijn.”

Iedereen herinnert zich nog de ingrijpende coronapandemie die de wereld volledig op zijn kop zette. De gevolgen van die crisis zijn nog steeds voelbaar, zowel op persoonlijk als economisch vlak. Veel mensen worstelen met de gevolgen van long covid, en talloze bedrijven hebben moeite om de coronasteun terug te betalen.
Nu lijkt een nieuwe bedreiging aan de horizon te staan: de vogelgriep. Waar het virus normaal gesproken alleen vogels besmet, is er in de Verenigde Staten sprake van een uitbraak bij koeien. “Dit is echt ongekend,” benadrukt Koopmans.
De situatie is zorgwekkend, omdat er slechts één mutatie nodig is voordat het virus ook mensen kan besmetten. Als dat gebeurt, staan we volgens Koopmans voor een grote uitdaging. “Dan zijn we echt de pineut,” stelt ze onomwonden.
Een gebrek aan paraatheid
Koopmans heeft kritiek op hoe Nederland en de wereld omgaan met de voorbereiding op pandemieën. “Tijdens de coronacrisis zagen we hoe kwetsbaar onze systemen zijn,” legt ze uit. Veel essentiële ingrediënten voor PCR-testen kwamen destijds uit Wuhan, terwijl de bekende wattenstaafjes grotendeels uit Noord-Italië werden geïmporteerd. Toen beide gebieden werden afgesloten, stortte de aanvoerketen in elkaar.
“Het is duidelijk dat er lessen te leren zijn, maar ik maak me zorgen dat we die lessen niet snel genoeg in de praktijk brengen,” voegt Koopmans toe. Ze heeft ook kritiek op plannen van minister Fleur Agema om 300 miljoen euro te bezuinigen op pandemische paraatheid. “Dat is ontzettend onverstandig. We kunnen het ons niet veroorloven om nu onze aandacht te laten verslappen.”
De rol van vaccinaties
Een ander zorgwekkend punt is de dalende bereidheid onder Nederlanders om zich te laten vaccineren. Volgens Koopmans speelt de aanhoudende discussie rondom de coronacrisis hierin een belangrijke rol. “Ik begrijp dat mensen twijfelen en het vertrouwen in vaccins verliezen, maar dat is een gevaarlijke ontwikkeling.”
Vaccinaties blijven volgens Koopmans een cruciaal middel in de strijd tegen z!ektes. “Als steeds minder mensen zich laten vaccineren, verliezen we een van de belangrijkste pijlers in de bestrijding van epidemieën en pandemieën,” waarschuwt ze.

Wat kunnen we leren van de coronacrisis?
Koopmans benadrukt dat we lessen moeten trekken uit de coronacrisis om beter voorbereid te zijn op een volgende pandemie. Ze noemt enkele concrete verbeterpunten:
- Diversificatie van aanvoerketens: Het is essentieel om niet afhankelijk te zijn van een klein aantal leveranciers of regio’s voor cruciale materialen.
- Snelle opschaling van testen: Tijdens de coronacrisis werd duidelijk dat er vertragingen waren in de ontwikkeling en verspreiding van PCR-testen. Dit moet bij een volgende uitbraak beter.
- Communicatie en vertrouwen: “De communicatie rondom vaccinaties moet verbeteren,” stelt Koopmans. “Mensen moeten begrijpen waarom prikken belangrijk zijn, zelfs als de dreiging lijkt mee te vallen.”
De dreiging van vogelgriep: wat nu?
De vogelgriep bij koeien is niet alleen een bedreiging vanwege de mogelijke mutatie naar mensen, maar ook vanwege de snelheid waarmee het virus zich verspreidt. “We zien hoe snel het kan gaan. Een lokale uitbraak kan zich in een mum van tijd over continenten verspreiden,” waarschuwt Koopmans.
Ze pleit voor een wereldwijde samenwerking om de situatie onder controle te houden. “Dit is geen probleem dat één land alleen kan oplossen. Het vereist een gezamenlijke inspanning van virologen, overheden en internationale organisaties zoals de WHO.”
Wat kunnen we doen?
Hoewel de dreiging van een nieuwe pandemie beangstigend klinkt, benadrukt Koopmans dat er ook hoop is. “We hebben in de afgelopen jaren veel geleerd. Nu is het zaak om die kennis te gebruiken.”
- Vaccinatiecampagnes herstructureren: Overheden moeten duidelijk en consistent communiceren over het belang van vaccinaties.
- Investeren in pandemische paraatheid: Ondanks de geplande bezuinigingen van de overheid is het volgens Koopmans essentieel om te blijven investeren in onderzoek, infrastructuur en noodplannen.
- Bewustwording creëren: Mensen moeten begrijpen hoe belangrijk het is om waakzaam te blijven, zelfs als het gevaar nog abstract lijkt.
Hoe nu verder?
De waarschuwing van Koopmans komt op een moment dat veel mensen de coronacrisis nog proberen te verwerken. Toch benadrukt ze dat het belangrijk is om vooruit te kijken. “We kunnen ons geen herhaling van de fouten uit het verleden veroorloven.”
Ze roept de politiek, wetenschappers en het publiek op om samen te werken en de uitdagingen die voor ons liggen aan te pakken. “Het zal niet gemakkelijk zijn, maar met de juiste inspanningen kunnen we de volgende pandemie hopelijk beperken en beheersen.”
Praat mee
Bent u bereid om een vaccinatie te halen als dat nodig is? Hoe denkt u dat we ons het beste kunnen voorbereiden op een volgende pandemie? Laat uw mening achter in de reacties en deel uw ideeën.

Actueel
Deze 2-euromunten zijn nu drieduizend keer meer waard

In tegenstelling tot briefgeld kunnen euromunten aanzienlijke waarde vertegenwoordigen voor verzamelaars.
Er zijn namelijk verzamelaars die bereid zijn om aanzienlijke bedragen neer te leggen voor zeldzame munten.
In dit artikel zullen we twee van deze speciale 2-euromunten belichten. Als je in het bezit bent van deze munten, heb je letterlijk goud in handen. We zullen ook bespreken waar je ze kunt verkopen.
Wat maakt 2-euromunten speciaal? De speciale waarde van een 2-euromunt kan worden herleid tot de oplage ervan.
Wanneer er slechts een beperkt aantal van een bepaalde munt wordt geslagen, stijgt de waarde ervan. Dit fenomeen hangt samen met vraag en aanbod.
Speciale 2-euromunten komen vaak uit de kleinere landen binnen
Europa. Ze kunnen een historisch figuur afbeelden of zijn geslagen
ter herdenking van een bijzondere gebeurtenis.
Zelfs munten met ontwerpfouten kunnen veel waard zijn. Het is ook belangrijk dat een bijzondere munt in goede staat verkeert; een beschadigde munt levert aanzienlijk minder op.
Er zijn natuurlijk veel verschillende 2-euromunten in omloop, maar er zijn twee munten die eruit springen vanwege hun waarde.
Beide munten komen uit Monaco, na Vaticaanstad het kleinste land ter wereld en tevens een belastingparadijs.
De meest waardevolle munt is de ‘Grace Kelly’. Deze munt, geslagen in 2007 ter herdenking van de 25e sterfdag van de Amerikaanse actrice die prinses van Monaco werd, heeft een oplage van slechts 20.001 stuks.
De waarde van deze munt varieert, maar ze worden vaak verkocht voor rond de 4.000 euro, terwijl exemplaren in perfecte staat nog meer kunnen opbrengen.
De tweede munt uit Monaco die aanzienlijke waarde vertegenwoordigt, is de ‘800 Jaar Vesting’.
Deze munt herdenkt de bouw van de eerste vesting van de Grimaldi’s op de rots van Monaco in 1215.
Er zijn slechts 10.000 van deze munten geslagen, en ze kunnen
verkocht worden voor ongeveer 4.500 euro, afhankelijk van de staat
van de munt en de verkoopplaats.
Hoewel Nederlandse 2-euromunten over het algemeen minder waardevol zijn dan die uit Monaco, zijn er ook zeldzame exemplaren die de moeite waard zijn om te verzamelen.
Een voorbeeld is de ’10 Jaar Euro’ munt, geslagen ter ere van het tienjarig bestaan van de euro als betaalmiddel.
Er zijn slechts 2.500 van deze munten geslagen, maar ze brengen niet zo’n hoge prijs op; in perfecte staat kun je er ongeveer 69 euro voor krijgen.
Het is dus de moeite waard om je munten eens goed te bekijken. Tag iemand in de reacties en deel dit bericht zodat meer mensen het kunnen lezen!
-
Actueel6 maanden geleden
Hardnekkige gerucht blijkt tóch waar: ‘Dit heeft Marco Borsato allemaal met Maan gedaan!’
-
Actueel5 maanden geleden
Jutta Leerdam stapt in ijsbad en laat per ongeluk een beetje teveel zien
-
Actueel5 maanden geleden
Martijn Krabbé deelt verdrietig bericht: ‘Zo lang heb ik nog’
-
Actueel5 maanden geleden
Kijkers geschokt door actie van gast in Lang Leve de Liefde: slurf tevoorschijn gehaald
-
Actueel6 maanden geleden
André Hazes deelt per ongeluk beelden van vrij partijtje met Monique Westenberg
-
Actueel5 maanden geleden
Volgers verdrietig door heftige post van Emma Heesters 😔
-
Actueel5 maanden geleden
Ophef: Lang Leve de Liefde-deelnemers Laura en Duco liggen te wippen en geven volledige show weg
-
Actueel5 maanden geleden
Zangeres Maan laat op podium zien wat ze in huis heeft tijdens optreden. Daar kunnen de mannen wel van genieten