Connect with us

Actueel

Ophef om bikinifoto Maxima: “Dit kan je echt niet maken”

Avatar foto

Published

op

Ophef rond vermeende bikinifoto’s van Máxima: hoe zit het met privacy en media?

Een discussie die al jaren sluimert, is deze week opnieuw aangewakkerd: mogen er zomaar bikinifoto’s van koningin Máxima gepubliceerd worden? Het onderwerp kwam aan bod in de uitzending van Shownieuws, waarin panelleden stevig met elkaar in debat gingen over de grenzen van privacy, persvrijheid en publieke verantwoordelijkheid. De aanleiding? Niet een concrete nieuwe foto van Máxima, maar een breder gesprek over bikinibeelden van royals, waarbij ook haar naam viel.

Hoewel het om een hypothetisch voorbeeld ging, riep het veel vragen op. Hoe ver mogen media gaan in het tonen van leden van het koninklijk huis in privésetting? Is een koningin in badkleding nog altijd een ‘publiek figuur’, of verdient zij in zulke momenten juist extra bescherming?

De context: van prinsessen tot koningin

In de uitzending werd onder meer gesproken over recente ophef in Spanje, waar foto’s van kroonprinses Leonor in bikini verschenen in een roddelblad. Dat leidde tot stevige reacties: enerzijds over het feit dat ze nog maar 19 is, anderzijds over het inbreuk maken op haar persoonlijke levenssfeer. In de Nederlandse context werd vervolgens de vergelijking gemaakt met koningin Máxima. Wat als zij op het strand wordt gefotografeerd? Mag dat zomaar?

Royaltydeskundige Sandra Schuurhof en presentator Dyanta Brooks spraken zich fel uit tegen het publiceren van zulke beelden. “Als iemand als Máxima op het strand loopt, heb je toch ook gewoon fatsoen? Dan maak je daar geen foto van, laat staan dat je die publiceert,” stelde Schuurhof resoluut.

Nederlandse mediacode: een uitzonderlijke afspraak

Nederland kent een bijzondere situatie als het gaat om de koninklijke familie: de zogenoemde mediacode. Deze informele afspraak tussen het Koninklijk Huis en de pers werd in 2005 ingevoerd en houdt in dat leden van het koningshuis in hun privésfeer met rust worden gelaten — zolang ze niet optreden in officiële hoedanigheid. In ruil daarvoor stelt het Koninklijk Huis met enige regelmaat foto’s beschikbaar van de koninklijke familie in informele setting, bijvoorbeeld tijdens vakanties of koninklijke dagen.

Volgens deze code is het dus niet toegestaan om zonder toestemming privébeelden van koninklijke familieleden te publiceren. Dat geldt ook als het om beelden gaat die op een openbare plek, zoals een strand, zijn gemaakt.

Wat als er toch een bikinifoto opduikt?

Toch blijft de vraag: wat als er tóch een bikinifoto van Máxima wordt gemaakt — bijvoorbeeld op vakantie in een ander land waar geen mediacode geldt — en die beelden worden aan een Nederlands medium aangeboden?

Volgens Sandra Schuurhof is het dan duidelijk: “Als een medium besluit die foto te publiceren, dan volgt vrijwel zeker een rechtszaak. Je krijgt dan een juridische procedure aan je broek, en de rechter moet dan beoordelen of het beeld wel of niet valt onder het algemeen belang of een privacyschending is.”

In het verleden is dit al vaker voorgekomen. Zo werd in 2009 het Duitse blad Bunte aangeklaagd vanwege het publiceren van vakantiefoto’s van Máxima en Willem-Alexander. De rechter gaf het koninklijk paar gelijk en stelde dat de beelden privé waren, ondanks dat ze op een strand waren gemaakt.

Mag het volgens de wet?

Volgens mediajuristen is het juridisch toegestaan om op openbare plekken te fotograferen, ook van publieke figuren. Maar het publiceren van die beelden is een ander verhaal. De wet maakt een duidelijk onderscheid tussen maken en verspreiden. In Nederland geldt daarbij een sterke bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Bij leden van het koninklijk huis wordt daarbij vaak nog strenger geoordeeld, omdat hun positie bijzonder is. De bescherming van hun privacy wordt gezien als belangrijk onderdeel van hun functioneren. Bovendien wordt er door de Rijksvoorlichtingsdienst regelmatig fotomateriaal beschikbaar gesteld, waardoor de pers niet afhankelijk is van toevallige ‘scoops’ in privésetting.

Is het ‘algemeen nut’ een geldige reden?

Een ander punt dat vaak naar voren komt in discussies over privéfoto’s, is het zogeheten ‘algemeen nut’. Sommige media verdedigen het publiceren van bijvoorbeeld bikinifoto’s met het argument dat het koningshuis jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan belastinggeld ontvangt, en dat er dus sprake is van een publieke verantwoordelijkheid.

In de uitzending van Shownieuws merkte muziekkenner Ronald Molendijk op dat het koningshuis jaarlijks “59 miljoen euro” kost. “Dan mag je toch wel een foto in bikini publiceren?” zei hij. Sandra Schuurhof reageerde fel: “Wat is dan het nut van zo’n foto? Máxima in badpak op het strand? Wat zegt dat over haar functioneren of haar rol als koningin?”

Ook andere deskundigen stellen dat het ‘algemeen nut’ slechts in zeer specifieke gevallen geldt — bijvoorbeeld als het gaat om gedrag dat daadwerkelijk nieuwswaardig is of politieke implicaties heeft. Een vakantiekiekje in badkleding voldoet daar vrijwel nooit aan.

Internationaal gezien: Nederland als uitzondering

In andere landen zijn de regels rond privacy van royals veel minder strikt. In het Verenigd Koninkrijk, Spanje of Monaco worden leden van koninklijke families regelmatig in bikini of zwembroek gefotografeerd — vaak zonder toestemming. Dat leidt geregeld tot controverse, maar zelden tot juridische stappen.

Toch staat Nederland bekend om zijn relatief strikte mediacode en juridische bescherming. Nederlandse media houden zich daar doorgaans netjes aan. Dat is deels uit respect, deels omdat de risico’s groot zijn.

Ethiek versus sensatie

De discussie over bikinifoto’s van Máxima raakt daarmee aan een dieper liggend spanningsveld in de media: de balans tussen nieuwsgierigheid van het publiek en respect voor privacy. Waar ligt de grens? En wie bepaalt die?

Volgens veel kijkers en kenners zou de media zélf die verantwoordelijkheid moeten nemen. In plaats van te kijken naar wat er juridisch ‘mag’, zou de vraag moeten zijn: “Is het fatsoenlijk? Is het nodig? Voegt het iets toe?”

In het geval van een koningin die op vakantie gaat met haar gezin en in bikini op het strand ligt, lijkt het antwoord voor velen duidelijk: nee, dit is privé.

Conclusie: geen beeld zonder context

De discussie over mogelijke bikinifoto’s van Máxima is uiteindelijk veel groter dan een beeld alleen. Het gaat over normen, waarden, mediagedrag en respect. Het gaat over hoe we omgaan met publieke figuren, zeker zij die een ceremoniële en representatieve functie vervullen, zoals onze koningin.

Hoewel Máxima zich zelden uitspreekt over haar eigen privacy, laat het koninklijk huis via de mediacode weten wat wél en niet gewenst is. Zolang daar geen geldige reden voor publicatie tegenover staat, blijft het advies: camera uit, of op z’n minst: publiceer niet.

Of je nu vindt dat bekende mensen automatisch minder privacy hebben of juist meer bescherming verdienen, één ding is zeker: het debat over privacy en sensatie zal nog wel even doorgaan. Maar laten we vooral het menselijk aspect niet vergeten — zelfs koninklijke benen verdienen rust aan het strand.

Actueel

Make Up Your Mind-kijkers zijn het unaniem eens: ”Dit is zo herkenbaar”

Avatar foto

Published

op

Make Up Your Mind zorgt opnieuw voor spektakel én speculatie: wie schuilt er achter Flores Dolores?

Zaterdagavond betekent vaste prik voor fans van glam, glitter en verrassende onthullingen: Make Up Your Mind is weer op televisie en trekt zoals altijd volop bekijks. In de nieuwste aflevering gingen opnieuw een reeks bekende Nederlanders gehuld in extravagant drag-uiterlijk de strijd met elkaar aan. Terwijl de jury druk discussieerde over loopjes, lip-syncs en lichaamstaal, ontplofte X (voorheen Twitter) met reacties van kijkers die het zeker denken te weten: “Dit móét Dennis Weening zijn!”

Flores Dolores in de spotlight

In deze aflevering werd vooral één deelnemer veelvuldig besproken: dragqueen Flores Dolores. De outfit was over-the-top, de energie spatte van het scherm en de flair was onmiskenbaar. Toch waren de meningen over de persoon achter deze gedaante verdeeld. Een grote groep kijkers dacht meteen aan Dennis Weening, de energieke presentator en voormalig leadzanger van Spider Rico.

“Ik herken die neus uit duizenden,” aldus een fan op X. “Dat is Dennis, honderd procent.” Ook andere kijkers deelden die overtuiging. Eén gebruiker schreef: “Dennis Weening. Kan niet missen. Zelfs in hakken en met pruik zie je z’n expressie.”

Tóch waren er ook twijfelaars. Een klein kamp dacht eerder aan Bas Muijs, die al vaker werd genoemd bij andere drag-avatars in het programma. Hoewel zijn naam circuleerde, leek het enthousiasme over Weening het te winnen.

‘Had wel een mooiere dame kunnen zijn’

Niet alle reacties waren uitsluitend positief, al bedoelden de meesten het luchtig. Sommige kijkers vonden dat Flores Dolores qua styling niet helemaal tot z’n recht kwam. “Die benen zijn top, de energie is er, maar waarom is dit een soort comedy queen? Had hem liever als elegante verschijning gezien,” schreef iemand. Een ander sloot zich daarbij aan: “Flores Dolores is leuk, maar beetje een carnavalsversie van een dragqueen. Hij verdient beter!”

Toch overheerste de lol. Want dat is uiteindelijk waar Make Up Your Mind om draait: het vieren van expressie, verrassing en plezier – met een flinke knipoog.

Marco Schuitmaker: eerder voorbeeld van ‘twijfel en trots’

Flores Dolores is niet de eerste dragpersonage die voor opschudding zorgt. Twee weken geleden was het ook al raak toen Pia Panna Cotta op het podium verscheen. Het bleek te gaan om niemand minder dan volkszanger Marco Schuitmaker, bekend van zijn hit “Engelbewaarder”.

“Ik wilde eigenlijk helemaal niet meedoen,” bekende Marco achteraf eerlijk. “Maar Carlo heeft me een paar keer gevraagd en uiteindelijk heb ik ja gezegd.” De zanger blikte positief terug op het avontuur. “Het was een hele vette ervaring. Iets totaal anders dan wat ik normaal doe. Maar juist daarom wilde ik het proberen.”

Zijn deelname was illustratief voor de kracht van het programma: bekende Nederlanders laten zich van een totaal andere kant zien. Niet om uitgelachen te worden, maar om grenzen te verleggen en stereotypes te doorbreken.

De kracht van het format

Make Up Your Mind weet inmiddels precies hoe het moet: een mix van camp, mysterie, emotie en entertainment. Elk seizoen weer is het een puzzel voor kijkers én jury om te achterhalen wie er achter de zware make-up en wervelende outfits schuilgaan. Maar het is ook meer dan alleen een verkleedpartij.

Het programma draagt bij aan de zichtbaarheid van de dragscene in Nederland en laat zien dat het drag-artiestendom verder reikt dan een pruik en hoge hakken. Het gaat om zelfexpressie, lef en vaak ook kwetsbaarheid. Zeker als BN’ers zich blootgeven en iets doen wat ver buiten hun comfortzone ligt.

Wie zagen we nog meer?

Behalve Flores Dolores deden ook andere opvallende dragkarakters mee aan de aflevering van zaterdagavond. Namen als Lady Lavendel, Chanel Chique en Bella de Bont kwamen voorbij. Wie daarachter schuilgaan, is op moment van schrijven nog voer voor speculatie.

“Lady Lavendel heeft de schouders van een topsporter, zou zomaar een ex-hockeyster kunnen zijn,” speculeert een kijker. Een ander vermoedt: “Bella de Bont is volgens mij een soapacteur. Dat loopje ken ik ergens van…”

Het spel van gokken, observeren en herkennen maakt van Make Up Your Mind een heerlijk interactief televisieconcept, dat ook op social media z’n werk doet.

Jury onder vuur en bewondering

Zoals altijd had de jury ook dit keer het nodige commentaar te leveren. Carlo Boszhard, Fred van Leer, Nikkie de Jager en Edsilia Rombley wisten met hun vaak humoristische, maar scherpe opmerkingen de toon te zetten. Toch is het ook dit seizoen weer duidelijk: de jury weet lang niet altijd wie er achter het masker zit.

“Soms gok ik puur op het gevoel,” gaf Nikkie toe. “Want laten we eerlijk zijn, sommige deelnemers zetten zó’n andere energie neer dan wat we van ze kennen. Dat maakt het juist zo leuk.”

Niettemin was er ook kritiek. “Waarom wordt er altijd zo op het uiterlijk gefocust?”, vroeg een kijker zich af. “Alsof een slanker lijf meteen vrouwelijker is. Laat mensen lekker shinen op hun eigen manier.”

Impact op kijkers en deelnemers

Wat veel mensen aanspreekt aan Make Up Your Mind is de boodschap achter de glitter. Voor deelnemers kan het een bevrijdende ervaring zijn, voor kijkers een kennismaking met een wereld die voor velen nog onbekend is.

“Het is zó belangrijk dat een programma als dit bestaat,” schreef iemand op X. “Niet alleen vanwege de lol, maar ook omdat het laat zien dat jezelf zijn — in welke vorm dan ook — mag en moet.”

Een andere gebruiker schreef: “Mijn zoontje van 11 keek mee en zei: ‘Wat een gave show! Dat wil ik ook kunnen!’ Dat is toch prachtig?”

Wat brengt volgende week?

Met elke aflevering stijgt de spanning. Wie volgen er nog? Welke bekende gezichten durven het aan? En hoe zit het met de geruchten over een geheime deelname van een oud-profvoetballer?

Volgende week staat er opnieuw een reeks drag-deelnemers klaar om de kijker te verrassen — en waarschijnlijk ook weer voor discussies te zorgen op X. Zal Dennis Weening dan eindelijk uit de kast komen als Flores Dolores? Of blijkt het toch iemand anders te zijn?

Tot slot

Wat de ware identiteit van Flores Dolores ook blijkt te zijn: Make Up Your Mind blijft hét programma waarin humor, verwondering en ontroering hand in hand gaan. Of je nu kijkt voor het spektakel, voor het speurwerk, of om gewoon lekker te lachen op de bank — het is zaterdagavondtelevisie op z’n best.

En zeg nou zelf: wanneer zie je anders een bekende Nederlander in glitterjurk, op hakken en met een waaier in de hand een choreografie uitvoeren op een Madonna-nummer? Precies. Dáárom kijken we.

Wat denk jij: was het Dennis Weening? Of toch iemand anders? Deel je theorie in de reacties op Facebook! 🌟

Continue Reading

Trending

  • Actueel3 maanden geleden

    Hardnekkige gerucht blijkt tóch waar: ‘Dit heeft Marco Borsato allemaal met Maan gedaan!’

  • Actueel2 maanden geleden

    Volgers verdrietig door heftige post van Emma Heesters 😔

  • Actueel2 maanden geleden

    Martijn Krabbé deelt verdrietig bericht: ‘Zo lang heb ik nog’

  • Actueel3 maanden geleden

    André Hazes deelt per ongeluk beelden van vrij partijtje met Monique Westenberg

  • Actueel2 maanden geleden

    Jutta Leerdam stapt in ijsbad en laat per ongeluk een beetje teveel zien

  • Actueel3 maanden geleden

    😱 Nieuwe onthullingen in de zaak Marco Borsato: dit geloof je niet!

  • Actueel3 maanden geleden

    André Hazes wordt nog keer vader: ‘Baby al onderweg’

  • Actueel2 maanden geleden

    Ophef: Lang Leve de Liefde-deelnemers Laura en Duco liggen te wippen en geven volledige show weg