Lifestyle
Is een glas rode wijn per dag drinken nu echt gezond? Wetenschap geeft antwoord
Rode wijn staat vaak bekend als een drankje met gezondheidsvoordelen, zoals een verminderd risico op hart- en vaatziekten, dementie en longkanker. Toch blijft het Voedingscentrum bij het advies om helemaal geen alcohol te drinken. Hoe zit dat precies?
De Franse Paradox
Een bekend fenomeen in de voedingswetenschap is de ‘Franse Paradox’: Fransen genieten dagelijks van calorierijke gerechten zoals brie, foie gras en vleeswaren, maar sterven minder vaak aan hart- en vaatziekten dan andere Europeanen. Dit opmerkelijke verschil wordt door sommige wetenschappers toegeschreven aan hun regelmatige consumptie van rode wijn.
Wat is Resveratrol?
De stof resveratrol, een antioxidant die voorkomt in de schil van rode en paarse druiven, lijkt een sleutelrol te spelen. Traditioneel wordt resveratrol in Aziatische geneeskunde gebruikt vanwege de gunstige effecten op hart- en bloedvaten. Deze stof is voornamelijk aanwezig in rode wijn en wordt gezien als een mogelijke verklaring voor de Franse Paradox. Echter, wetenschappers zijn het niet eens over de werkelijke gezondheidsvoordelen van resveratrol in wijn.
Twijfels en Gebrek aan Bewijs
Hoewel onderzoeken aantonen dat gematigde wijndrinkers minder vaak sterven aan hartziekten, is het onduidelijk of dit door de wijn zelf komt. Niet-drinkers hebben vaak andere redenen voor hun keuze, zoals een geschiedenis van verslaving of gezondheidsproblemen. Dit maakt het lastig om de effecten van rode wijn volledig te isoleren van andere leefstijlkeuzes. Bovendien blijkt alcohol, ook in kleine hoeveelheden, schadelijke effecten te hebben die mogelijk zwaarder wegen dan de voordelen van resveratrol.
Het Advies van het Voedingscentrum
Het Voedingscentrum raadt af om rode wijn te drinken voor de gezondheid, omdat de schadelijke effecten van alcohol waarschijnlijk niet opwegen tegen de potentiële voordelen. Hoewel één tot anderhalf glas rode wijn per dag waarschijnlijk niet ernstig schadelijk is, is het geen gezondheidsadvies.
Welke Wijn Kies je?
Mocht je toch af en toe willen genieten van een glas rode wijn, dan kies je best voor een wijn met een rijke smaak en matig alcoholpercentage. Vivino heeft bijvoorbeeld een lijst met aanbevolen wijnen voor een aangename en bewuste keuze.
Conclusie: Rode wijn mag dan geen wondermiddel zijn, maar een matig glas kan weinig kwaad.
Lifestyle
Dokters waarschuwen om je telefoon nooit mee naar het toilet te nemen
Veel mensen nemen hun telefoon mee naar het toilet en wat bedoeld was als een kort bezoek kan zomaar 15 minuten scrollen worden. Hoewel dit onschuldig lijkt, waarschuwen artsen dat langdurig op het toilet zitten nadelige gevolgen voor de gezondheid kan hebben. Maar wat zijn deze risico’s precies, en hoe kun je ze voorkomen?
Risico’s van langdurig toiletgebruik
Lang op het toilet zitten wordt door experts in verband gebracht met een verhoogd risico op aambeien en verzwakte bekkenbodemspieren. Colorectaal chirurg Lai Xue geeft aan dat het belangrijk is om de tijd op het toilet te beperken tot wat noodzakelijk is. „De zwaartekracht, die ons normaal gesproken helpt, kan in dit geval tegenwerken door extra druk op de bloedsomloop te veroorzaken,” legt Xue uit.
Hoe lang is te lang?
Volgens dokter Farah Monzur, assistent-professor geneeskunde, is vijf tot tien minuten een gezonde tijd om op het toilet door te brengen. Langer blijven zitten kan leiden tot problemen omdat de druk op aderen en spieren in het bekkengebied toeneemt. „Het bloed stroomt naar het onderste deel van het lichaam, maar door de houding en zwaartekracht kan het moeilijker terug naar het hart,” aldus Xue.
Wie zitten het langst?
Uit een onderzoek van Metro blijkt dat mannen vaker langer op het toilet zitten dan vrouwen, vooral mannen met thuiswonende kinderen. Bij vrouwen ligt het percentage langdurige toiletgebruikers lager, met vrouwen met thuiswonende kinderen als kortste bezoekers. Het verschil in gedrag tussen mannen en vrouwen roept interessante vragen op over gewoontes en tijdsbesteding.
Druk op de bloedvaten
De druk op de bloedvaten rondom het rectum neemt toe door langdurig zitten op een toiletbril. Hierdoor kunnen aderen en bloedvaten rond de anus uitzetten, wat het risico op aambeien vergroot. Geforceerd persen verhoogt dit risico nog verder, vooral als iemand tijdens het toiletbezoek op een telefoon leest of scrollt en daardoor langer blijft zitten dan nodig.
Effecten op de bekkenbodem
Langdurig zitten kan ook de bekkenbodemspieren verzwakken. Deze spieren zijn essentieel voor een goede stoelgang. Wanneer ze te veel worden belast, kan dit leiden tot problemen zoals moeite met ontlasten en een minder effectieve coördinatie van de stoelgang.
Hoe voorkom je problemen?
Om gezondheidsproblemen te voorkomen, adviseren artsen om het toiletbezoek zo kort mogelijk te houden. Laat telefoons, boeken en tijdschriften buiten de badkamer om te voorkomen dat je te lang blijft zitten. Maak het toiletgebruik simpel en functioneel, zonder afleiding.
Moeite met ontlasten?
Heb je moeite met ontlasten? Artsen raden aan om na 10 minuten op te staan en rond te lopen. Beweging kan de darmactiviteit stimuleren en helpen bij een regelmatige stoelgang. Daarnaast is het belangrijk om vezelrijk voedsel te eten en voldoende te drinken om verstopping te voorkomen.
Een gezonde toiletgewoonte
Het is verleidelijk om je telefoon mee te nemen naar het toilet, maar je gezondheid heeft er baat bij om dat niet te doen. Beperk de tijd die je op het toilet doorbrengt, houd je lichaam in beweging, en zorg voor een vezelrijke voeding om problemen te voorkomen. Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken voor je welzijn!
-
Actueel2 weken ago
Hardnekkige gerucht blijkt tóch waar: ‘Dit heeft Marco Borsato allemaal met Maan gedaan!’
-
Actueel2 weken ago
Geheime boodschap van André Hazes sr. gelekt: ‘Als mijn zoon straks geen Hazes mag heten…’
-
Actueel2 weken ago
André Hazes wordt nog keer vader: ‘Baby al onderweg’
-
Actueel1 week ago
Broer Frans Bauer sloopt Mariska: ”Daarom blijft ze bij hem”
-
Actueel2 weken ago
Optreden Wendy van Hout op het Mega Piraten Festijn gaat mis😲😱
-
Actueel3 weken ago
😢 Schokkend nieuws: Zo lang heeft de ernstig zieke Martijn Krabbé nog te leven 💔🕊️
-
Actueel2 dagen ago
André Hazes deelt per ongeluk beelden van vrij partijtje met Monique Westenberg
-
Actueel1 week ago
´Suzanne Schulting ging vreemd met andere schaatser´