Connect with us

Actueel

Enorme ophef om bizarre gebeurtenis tijdens uitvaart paus Franciscus: ”Dit kan echt niet”

Avatar foto

Published

op

Politici onder vuur na respectloos gedrag bij uitvaart paus Franciscus

Gisteren namen duizenden gelovigen en tal van wereldleiders afscheid van paus Franciscus. In een indrukwekkende ceremonie in Rome werd ‘papa Francesco’, zoals hij liefdevol werd genoemd, naar zijn laatste rustplaats begeleid. Toch heeft de uitvaart niet alleen mooie herinneringen achtergelaten. In de nasleep van de ceremonie is er felle kritiek ontstaan op het gedrag van een aantal aanwezige politici. Volgens De Telegraaf en diverse internationale media liet hun gedrag te wensen over — iets wat velen als zeer respectloos ervaren.

 

Een historisch afscheid

Op 21 april overleed paus Franciscus op 88-jarige leeftijd. Gisteren vond zijn uitvaart plaats, een gebeurtenis die wereldwijd live werd uitgezonden en miljoenen mensen aan de buis gekluisterd hield. De uitvaart werd gehouden op het iconische Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Na een sobere en indrukwekkende mis werd de kist van paus Franciscus, omringd door kardinalen en ceremoniemeesters, over het plein gedragen naar de Basiliek van Santa Maria Maggiore, waar hij volgens zijn wens zou worden bijgezet.

Wereldleiders uit alle hoeken van de wereld reisden af naar Rome om persoonlijk afscheid te nemen. Onder hen bevonden zich onder anderen de Amerikaanse oud-president Donald Trump, de Franse president Emmanuel Macron, de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en onze eigen premier Dick Schoof. Het was een plechtige en emotionele gebeurtenis, die de nadruk legde op de nederigheid en eenvoud waar paus Franciscus om bekendstond.

Ophef over gedrag politici

Ondanks het respectvolle karakter van de ceremonie, deden zich tijdens de uitvaart ook minder fraaie taferelen voor. Terwijl de kist langzaam en onder begeleiding van ingetogen gezang over het plein werd gedragen, betoonden de meeste aanwezigen hun respect door stilzwijgend en met gebogen hoofd toe te kijken. Maar niet iedereen hield zich aan de ongeschreven regels van gepast gedrag.

Op verschillende beelden, die inmiddels wereldwijd zijn gedeeld, is te zien hoe enkele politici hun mobiele telefoon tevoorschijn haalden en begonnen te filmen en fotograferen. In plaats van stil eer te bewijzen, gedroegen ze zich volgens velen als sensatiezoekers. Dit gedrag stuitte op veel verontwaardiging, zowel bij de aanwezigen als bij de miljoenen mensen die de uitvaart thuis volgden.

Internationale kritiek: “Totaal gebrek aan manieren”

Met name de Britse krant Daily Mail was ongenadig hard in haar oordeel. In een vernietigend artikel werd het gedrag van de filmende politici omschreven als een “totaal gebrek aan manieren” en een “ernstige faux pas”. De krant wees erop dat zulke momenten vragen om ingetogenheid en respect, niet om selfies en filmpjes voor sociale media.

Onder de politici die gefilmd werden terwijl ze met hun telefoon in de weer waren, werden onder andere de Zwitserse president Karin Keller-Sutter en het Ugandese parlementslid Thomas Tayebwa herkend. Vooral Tayebwa maakte het volgens critici wel erg bont.

Selfies tijdens de uitvaart

Het gedrag van Tayebwa leidde tot een storm van kritiek. Niet alleen filmde hij de uitvaart van dichtbij, hij besloot zijn beelden ook meteen op X (voorheen Twitter) te delen. Tot overmaat van ramp plaatste hij ook vrolijke selfies die hij had gemaakt met andere hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de Amerikaanse president Joe Biden.

De beelden, waarop Tayebwa breed lachend te zien is met de kist van de paus op de achtergrond, veroorzaakten woedende reacties onder gebruikers van sociale media. Eén volger vroeg zich cynisch af: “Had je nog wel tijd om te rouwen tussen alle foto’s door?” Een ander stelde: “Dit toont pijnlijk het gebrek aan respect van hedendaagse politici.”

Publieke verontwaardiging

Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland, maar ook in andere landen staken mensen hun afkeuring niet onder stoelen of banken. Op diverse platforms werd het gedrag veroordeeld als ongepast en respectloos. “Het lijkt wel alsof sommigen zijn vergeten waarom ze daar zijn,” schreef een verontwaardigde gebruiker op Facebook. “Het gaat hier om het afscheid van een spiritueel leider, niet om een toeristische attractie.”

Anderen wezen erop dat het maken van beelden tijdens een uitvaart niets nieuws is, maar dat het verschil zit in de intentie en de toon. Waar het normaal kan zijn om discreet een foto te maken ter herinnering, wordt het problematisch als de focus verschuift naar persoonlijke profilering en online likes.

Symbool voor bredere discussie

Het incident werpt ook een breder maatschappelijk vraagstuk op: zijn we als samenleving te veel geobsedeerd geraakt door het vastleggen van momenten in plaats van ze echt te beleven? De behoefte om elk belangrijk moment vast te leggen en te delen op sociale media lijkt steeds vaker ten koste te gaan van echte betrokkenheid en respect.

 

Experts op het gebied van etiquette stellen dat het gebruik van smartphones tijdens een uitvaart altijd ongepast is, zeker als het gaat om het maken van selfies of video’s. “Een uitvaart is een moment van collectieve rouw en reflectie,” aldus een Britse etiquette-expert in de Daily Mail. “Op zo’n moment hoort je volledige aandacht uit te gaan naar de overledene en de ceremonie, niet naar je sociale media-profiel.”

Een moment van bezinning

Ondanks de ophef wil het Vaticaan voorlopig geen formele maatregelen nemen tegen de politici die zich tijdens de uitvaart misdroegen. Wel liet een anonieme bron weten dat het Vaticaan “hoopt dat mensen zich herinneren waar ze zijn en zich dienovereenkomstig gedragen.”

Ook onder de gelovigen is er een roep om meer respect en waardigheid bij toekomstige plechtigheden. Velen hopen dat het incident een wake-up call zal zijn voor wereldleiders en publiek figuren om in het vervolg meer stil te staan bij de betekenis van zulke gebeurtenissen.

 

Wat vind jij?

De beelden van de politici die zichzelf tijdens de uitvaart van paus Franciscus in de schijnwerpers zetten, blijven veel stof doen opwaaien. Waar de één het als volkomen respectloos ziet, zijn er ook mensen die vinden dat het bij deze tijd hoort dat alles wordt vastgelegd. Hoe denk jij hierover? Vind jij dat filmen tijdens een uitvaart nooit kan? Of moet men meegaan met de veranderende tijden?

Laat jouw mening achter in de reacties op onze Facebookpagina!

Actueel

Deze 2-euromunten zijn nu drieduizend keer meer waard

Avatar foto

Published

op

In tegenstelling tot briefgeld kunnen euromunten aanzienlijke waarde vertegenwoordigen voor verzamelaars.

Er zijn namelijk verzamelaars die bereid zijn om aanzienlijke bedragen neer te leggen voor zeldzame munten.

In dit artikel zullen we twee van deze speciale 2-euromunten belichten. Als je in het bezit bent van deze munten, heb je letterlijk goud in handen. We zullen ook bespreken waar je ze kunt verkopen.

Wat maakt 2-euromunten speciaal? De speciale waarde van een 2-euromunt kan worden herleid tot de oplage ervan.

Wanneer er slechts een beperkt aantal van een bepaalde munt wordt geslagen, stijgt de waarde ervan. Dit fenomeen hangt samen met vraag en aanbod.

Speciale 2-euromunten komen vaak uit de kleinere landen binnen Europa. Ze kunnen een historisch figuur afbeelden of zijn geslagen ter herdenking van een bijzondere gebeurtenis.

Zelfs munten met ontwerpfouten kunnen veel waard zijn. Het is ook belangrijk dat een bijzondere munt in goede staat verkeert; een beschadigde munt levert aanzienlijk minder op.

Er zijn natuurlijk veel verschillende 2-euromunten in omloop, maar er zijn twee munten die eruit springen vanwege hun waarde.

Beide munten komen uit Monaco, na Vaticaanstad het kleinste land ter wereld en tevens een belastingparadijs.

De meest waardevolle munt is de ‘Grace Kelly’. Deze munt, geslagen in 2007 ter herdenking van de 25e sterfdag van de Amerikaanse actrice die prinses van Monaco werd, heeft een oplage van slechts 20.001 stuks.

De waarde van deze munt varieert, maar ze worden vaak verkocht voor rond de 4.000 euro, terwijl exemplaren in perfecte staat nog meer kunnen opbrengen.

De tweede munt uit Monaco die aanzienlijke waarde vertegenwoordigt, is de ‘800 Jaar Vesting’.

Deze munt herdenkt de bouw van de eerste vesting van de Grimaldi’s op de rots van Monaco in 1215.

Er zijn slechts 10.000 van deze munten geslagen, en ze kunnen verkocht worden voor ongeveer 4.500 euro, afhankelijk van de staat van de munt en de verkoopplaats.

Hoewel Nederlandse 2-euromunten over het algemeen minder waardevol zijn dan die uit Monaco, zijn er ook zeldzame exemplaren die de moeite waard zijn om te verzamelen.

Een voorbeeld is de ’10 Jaar Euro’ munt, geslagen ter ere van het tienjarig bestaan van de euro als betaalmiddel.

Er zijn slechts 2.500 van deze munten geslagen, maar ze brengen niet zo’n hoge prijs op; in perfecte staat kun je er ongeveer 69 euro voor krijgen.

Het is dus de moeite waard om je munten eens goed te bekijken. Tag iemand in de reacties en deel dit bericht zodat meer mensen het kunnen lezen!

Continue Reading

Trending

  • Actueel6 maanden geleden

    Hardnekkige gerucht blijkt tóch waar: ‘Dit heeft Marco Borsato allemaal met Maan gedaan!’

  • Actueel5 maanden geleden

    Jutta Leerdam stapt in ijsbad en laat per ongeluk een beetje teveel zien

  • Actueel5 maanden geleden

    Martijn Krabbé deelt verdrietig bericht: ‘Zo lang heb ik nog’

  • Actueel5 maanden geleden

    Kijkers geschokt door actie van gast in Lang Leve de Liefde: slurf tevoorschijn gehaald

  • Actueel6 maanden geleden

    André Hazes deelt per ongeluk beelden van vrij partijtje met Monique Westenberg

  • Actueel5 maanden geleden

    Volgers verdrietig door heftige post van Emma Heesters 😔

  • Actueel5 maanden geleden

    Ophef: Lang Leve de Liefde-deelnemers Laura en Duco liggen te wippen en geven volledige show weg

  • Actueel5 maanden geleden

    Zangeres Maan laat op podium zien wat ze in huis heeft tijdens optreden. Daar kunnen de mannen wel van genieten