Connect with us

Actueel

Dit gaat Big Brother-winnaar Jordy met prijzengeld doen

Avatar foto

Published

op

Jordy de Maar wint Big Brother 2025: ‘Ik ga iets aan mijn lichaam laten doen’

Het was gisteravond razend spannend in de live-uitzending van Big Brother. De 27-jarige Jordy de Maar, afkomstig uit Nederland, is uiteindelijk als winnaar uit de bus gekomen. Daarmee liet hij zijn Vlaamse medefinalisten Mattheüs en Sharice achter zich. Met een enorme glimlach en vol ongeloof nam Jordy de trofee in ontvangst én het bijbehorende prijzengeld van maar liefst 55.500 euro. “Niet normaal!”, waren zijn eerste woorden, zichtbaar aangedaan door het moment.

Spannende ontknoping tussen Nederland en Vlaanderen

De finale van Big Brother 2025 draaide dit jaar om een strijd tussen Nederland en België. Terwijl de vorige edities regelmatig een gemengde top drie kenden, stonden er dit keer opvallend genoeg twee Vlamingen tegenover slechts één Nederlander. Jordy wist echter op indrukwekkende wijze de kijkers voor zich te winnen. De stem van het publiek gaf uiteindelijk de doorslag: zij bepaalden wie er met de winst vandoor zou gaan.

De spanning liep hoog op toen presentatoren Geraldine Kemper en Tatyana Beloy het verlossende woord gaven. Na wekenlang 24/7 gevolgd te zijn door camera’s, opdrachten, bondjes, confrontaties en persoonlijke overwinningen, mocht Jordy zich de grote winnaar van Big Brother 2025 noemen. Mattheüs eindigde als tweede, terwijl Sharice genoegen moest nemen met de derde plaats.

De dankbare winnaar

“Ik wil iedereen thuis echt bedanken voor alle stemmen en alle steun,” zei Jordy na afloop in een eerste reactie. “Ik had dit écht niet verwacht. Wat een avontuur.” Zijn overwinning werd met luid gejuich ontvangen door oud-huisgenoten, vrienden, familie én fans in de studio. Het moment dat zijn naam werd genoemd, was voor velen een ontroerende apotheose na maanden van spanning.

Jordy gaf aan zich vooral gedragen te hebben gevoeld door het publiek. “Elke keer dat ik twijfelde aan mezelf of dacht: ik hoor hier niet, dacht ik aan de mensen thuis die achter me stonden. Dat heeft me echt geholpen.” En ook al moest hij zich staande houden tussen meerdere sterke karakters, hij slaagde erin om zijn authenticiteit te behouden. Misschien was dat wel zijn grootste kracht.

Wat gaat hij doen met het geld?

Met een geldprijs van 55.500 euro is de vraag natuurlijk: wat ga je ermee doen? Ook daar heeft Jordy al over nagedacht. Hij wil zichzelf belonen, maar ook iets praktisch doen. “Ik ga sowieso iets aan mijn lichaam veranderen,” liet hij weten. “En natuurlijk genieten met mijn familie en vrienden.” Die uitspraak is opmerkelijk, want Jordy heeft al eerder openlijk verteld dat hij veel is afgevallen: maar liefst 55 kilo. Mogelijk wil hij nu de laatste stap zetten in zijn transformatie.

Dat hij dit traject deels voor zichzelf, maar ook met zijn naasten in gedachten is aangegaan, maakt hem voor velen extra sympathiek. “Mijn familie heeft me altijd gesteund,” zei hij eerder in het seizoen. “Ik wil ze nu ook laten delen in deze overwinning.”

Van onbekende naar publiekslieveling

Waar Jordy in het begin van het seizoen nog wat op de achtergrond leek, groeide hij langzaam maar zeker uit tot een van de publiekslievelingen. Zijn open houding, relativeringsvermogen en gevoel voor humor vielen bij kijkers in goede aarde. Ook toonde hij zich meerdere keren kwetsbaar, iets wat veel waardering opriep op sociale media.

Gedurende het seizoen worstelde hij soms met heimwee, maar hij bleef trouw aan zichzelf. “Ik ben misschien niet de luidste of de drukste, maar ik ben er wél,” zei hij in een van de dagboekgesprekken. En dat werd dus uiteindelijk beloond.

Mattheüs en Sharice: waardige finalisten

Ook de andere twee finalisten, Mattheüs en Sharice, mogen trots zijn op hun prestaties. Mattheüs, die op de tweede plaats eindigde, werd geprezen om zijn eerlijkheid en rustige karakter. Sharice, de enige vrouwelijke finalist, viel op door haar veerkracht en sterke persoonlijkheid. Beiden kregen veel steun van de Vlaamse kijkers, maar moesten uiteindelijk hun meerdere erkennen in Jordy.

Na afloop lieten ze weten Jordy de winst van harte te gunnen. “Hij heeft ervoor gewerkt, hij verdient het,” aldus Mattheüs. Sharice voegde toe: “Het is een spel, maar het voelt als een familie. Ik ben trots op wat we allemaal hebben bereikt.”

Big Brother: het format

Voor wie het programma niet op de voet volgt: Big Brother is een wereldwijd fenomeen dat draait om één centraal uitgangspunt: een groep mensen wordt in een afgesloten huis geplaatst, zonder enig contact met de buitenwereld. Ze worden dag en nacht gevolgd door camera’s, en moeten opdrachten volbrengen om in hun basisbehoeften te voorzien. Elke week valt er iemand af, tot er uiteindelijk één winnaar overblijft.

Het format is geïnspireerd op het boek 1984 van George Orwell, waarin het idee van een alziend oog (‘Big Brother is watching you’) centraal staat. Sinds de eerste uitzending in Nederland in 1999 is het concept uitgegroeid tot een wereldwijd succes, met versies in meer dan vijftig landen.

In de Nederlandse en Vlaamse editie van het programma is het publiek degene die beslist wie mag blijven en wie naar huis moet. Hierdoor ontstaat er een directe band tussen de kandidaten en de kijkers, wat het programma extra spannend maakt.

Glenn won vorig jaar

Vorig jaar was het de Vlaamse Glenn die met de winst aan de haal ging. Hij verliet het Big Brother-huis met een bedrag van 56.266 euro op zak. Ook hij sprak na afloop zijn dank uit aan het publiek en gaf aan dat het zijn leven voorgoed had veranderd.

Glenn en Jordy lijken qua karakter behoorlijk van elkaar te verschillen, maar ze hebben één ding gemeen: beiden wisten het publiek voor zich te winnen door zichzelf te blijven. En dat blijkt misschien wel de sleutel tot succes in een programma waarin je geen masker kunt opzetten.

Toekomst voor Jordy?

Wat de toekomst voor Jordy de Maar zal brengen, is nog niet duidelijk. De ervaring in het Big Brother-huis heeft hem in ieder geval een flinke bekendheid opgeleverd. Of hij nu kiest voor een leven buiten de schijnwerpers of zijn kans grijpt in de mediawereld, één ding staat vast: met zijn overwinning heeft hij een mooie springplank gecreëerd.

Jordy zegt daar zelf over: “Ik weet nog niet precies wat ik ga doen. Ik wil even rust nemen, alles laten bezinken en dan kijken welke kansen er op mijn pad komen. Maar wat ik ook ga doen: ik blijf trouw aan mezelf. Altijd.”

Conclusie: een verdiende winnaar

De finale van Big Brother 2025 was er één om in te lijsten. Met een daverende overwinning bewees Jordy dat oprechtheid, veerkracht en doorzettingsvermogen nog altijd gewaardeerd worden. In een wereld waarin uiterlijk vertoon vaak regeert, koos het publiek voor een man die zijn eigen weg ging en daarbij nooit zijn waarden uit het oog verloor.

Of je nu fan was of niet: Jordy heeft indruk gemaakt. En met 55.500 euro op zak én een grote groep fans achter zich, ligt de wereld aan zijn voeten. Wat ons betreft: een verdiende winnaar.

Wat vond jij van de finale? Laat het weten in de reacties op Facebook! 📺🎉

Actueel

Ophef om bikinifoto Maxima: “Dit kan je echt niet maken”

Avatar foto

Published

op

Ophef rond vermeende bikinifoto’s van Máxima: hoe zit het met privacy en media?

Een discussie die al jaren sluimert, is deze week opnieuw aangewakkerd: mogen er zomaar bikinifoto’s van koningin Máxima gepubliceerd worden? Het onderwerp kwam aan bod in de uitzending van Shownieuws, waarin panelleden stevig met elkaar in debat gingen over de grenzen van privacy, persvrijheid en publieke verantwoordelijkheid. De aanleiding? Niet een concrete nieuwe foto van Máxima, maar een breder gesprek over bikinibeelden van royals, waarbij ook haar naam viel.

Hoewel het om een hypothetisch voorbeeld ging, riep het veel vragen op. Hoe ver mogen media gaan in het tonen van leden van het koninklijk huis in privésetting? Is een koningin in badkleding nog altijd een ‘publiek figuur’, of verdient zij in zulke momenten juist extra bescherming?

De context: van prinsessen tot koningin

In de uitzending werd onder meer gesproken over recente ophef in Spanje, waar foto’s van kroonprinses Leonor in bikini verschenen in een roddelblad. Dat leidde tot stevige reacties: enerzijds over het feit dat ze nog maar 19 is, anderzijds over het inbreuk maken op haar persoonlijke levenssfeer. In de Nederlandse context werd vervolgens de vergelijking gemaakt met koningin Máxima. Wat als zij op het strand wordt gefotografeerd? Mag dat zomaar?

Royaltydeskundige Sandra Schuurhof en presentator Dyanta Brooks spraken zich fel uit tegen het publiceren van zulke beelden. “Als iemand als Máxima op het strand loopt, heb je toch ook gewoon fatsoen? Dan maak je daar geen foto van, laat staan dat je die publiceert,” stelde Schuurhof resoluut.

Nederlandse mediacode: een uitzonderlijke afspraak

Nederland kent een bijzondere situatie als het gaat om de koninklijke familie: de zogenoemde mediacode. Deze informele afspraak tussen het Koninklijk Huis en de pers werd in 2005 ingevoerd en houdt in dat leden van het koningshuis in hun privésfeer met rust worden gelaten — zolang ze niet optreden in officiële hoedanigheid. In ruil daarvoor stelt het Koninklijk Huis met enige regelmaat foto’s beschikbaar van de koninklijke familie in informele setting, bijvoorbeeld tijdens vakanties of koninklijke dagen.

Volgens deze code is het dus niet toegestaan om zonder toestemming privébeelden van koninklijke familieleden te publiceren. Dat geldt ook als het om beelden gaat die op een openbare plek, zoals een strand, zijn gemaakt.

Wat als er toch een bikinifoto opduikt?

Toch blijft de vraag: wat als er tóch een bikinifoto van Máxima wordt gemaakt — bijvoorbeeld op vakantie in een ander land waar geen mediacode geldt — en die beelden worden aan een Nederlands medium aangeboden?

Volgens Sandra Schuurhof is het dan duidelijk: “Als een medium besluit die foto te publiceren, dan volgt vrijwel zeker een rechtszaak. Je krijgt dan een juridische procedure aan je broek, en de rechter moet dan beoordelen of het beeld wel of niet valt onder het algemeen belang of een privacyschending is.”

In het verleden is dit al vaker voorgekomen. Zo werd in 2009 het Duitse blad Bunte aangeklaagd vanwege het publiceren van vakantiefoto’s van Máxima en Willem-Alexander. De rechter gaf het koninklijk paar gelijk en stelde dat de beelden privé waren, ondanks dat ze op een strand waren gemaakt.

Mag het volgens de wet?

Volgens mediajuristen is het juridisch toegestaan om op openbare plekken te fotograferen, ook van publieke figuren. Maar het publiceren van die beelden is een ander verhaal. De wet maakt een duidelijk onderscheid tussen maken en verspreiden. In Nederland geldt daarbij een sterke bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Bij leden van het koninklijk huis wordt daarbij vaak nog strenger geoordeeld, omdat hun positie bijzonder is. De bescherming van hun privacy wordt gezien als belangrijk onderdeel van hun functioneren. Bovendien wordt er door de Rijksvoorlichtingsdienst regelmatig fotomateriaal beschikbaar gesteld, waardoor de pers niet afhankelijk is van toevallige ‘scoops’ in privésetting.

Is het ‘algemeen nut’ een geldige reden?

Een ander punt dat vaak naar voren komt in discussies over privéfoto’s, is het zogeheten ‘algemeen nut’. Sommige media verdedigen het publiceren van bijvoorbeeld bikinifoto’s met het argument dat het koningshuis jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan belastinggeld ontvangt, en dat er dus sprake is van een publieke verantwoordelijkheid.

In de uitzending van Shownieuws merkte muziekkenner Ronald Molendijk op dat het koningshuis jaarlijks “59 miljoen euro” kost. “Dan mag je toch wel een foto in bikini publiceren?” zei hij. Sandra Schuurhof reageerde fel: “Wat is dan het nut van zo’n foto? Máxima in badpak op het strand? Wat zegt dat over haar functioneren of haar rol als koningin?”

Ook andere deskundigen stellen dat het ‘algemeen nut’ slechts in zeer specifieke gevallen geldt — bijvoorbeeld als het gaat om gedrag dat daadwerkelijk nieuwswaardig is of politieke implicaties heeft. Een vakantiekiekje in badkleding voldoet daar vrijwel nooit aan.

Internationaal gezien: Nederland als uitzondering

In andere landen zijn de regels rond privacy van royals veel minder strikt. In het Verenigd Koninkrijk, Spanje of Monaco worden leden van koninklijke families regelmatig in bikini of zwembroek gefotografeerd — vaak zonder toestemming. Dat leidt geregeld tot controverse, maar zelden tot juridische stappen.

Toch staat Nederland bekend om zijn relatief strikte mediacode en juridische bescherming. Nederlandse media houden zich daar doorgaans netjes aan. Dat is deels uit respect, deels omdat de risico’s groot zijn.

Ethiek versus sensatie

De discussie over bikinifoto’s van Máxima raakt daarmee aan een dieper liggend spanningsveld in de media: de balans tussen nieuwsgierigheid van het publiek en respect voor privacy. Waar ligt de grens? En wie bepaalt die?

Volgens veel kijkers en kenners zou de media zélf die verantwoordelijkheid moeten nemen. In plaats van te kijken naar wat er juridisch ‘mag’, zou de vraag moeten zijn: “Is het fatsoenlijk? Is het nodig? Voegt het iets toe?”

In het geval van een koningin die op vakantie gaat met haar gezin en in bikini op het strand ligt, lijkt het antwoord voor velen duidelijk: nee, dit is privé.

Conclusie: geen beeld zonder context

De discussie over mogelijke bikinifoto’s van Máxima is uiteindelijk veel groter dan een beeld alleen. Het gaat over normen, waarden, mediagedrag en respect. Het gaat over hoe we omgaan met publieke figuren, zeker zij die een ceremoniële en representatieve functie vervullen, zoals onze koningin.

Hoewel Máxima zich zelden uitspreekt over haar eigen privacy, laat het koninklijk huis via de mediacode weten wat wél en niet gewenst is. Zolang daar geen geldige reden voor publicatie tegenover staat, blijft het advies: camera uit, of op z’n minst: publiceer niet.

Of je nu vindt dat bekende mensen automatisch minder privacy hebben of juist meer bescherming verdienen, één ding is zeker: het debat over privacy en sensatie zal nog wel even doorgaan. Maar laten we vooral het menselijk aspect niet vergeten — zelfs koninklijke benen verdienen rust aan het strand.

Continue Reading

Trending

  • Actueel3 maanden geleden

    Hardnekkige gerucht blijkt tóch waar: ‘Dit heeft Marco Borsato allemaal met Maan gedaan!’

  • Actueel2 maanden geleden

    Volgers verdrietig door heftige post van Emma Heesters 😔

  • Actueel2 maanden geleden

    Martijn Krabbé deelt verdrietig bericht: ‘Zo lang heb ik nog’

  • Actueel3 maanden geleden

    André Hazes deelt per ongeluk beelden van vrij partijtje met Monique Westenberg

  • Actueel2 maanden geleden

    Jutta Leerdam stapt in ijsbad en laat per ongeluk een beetje teveel zien

  • Actueel3 maanden geleden

    😱 Nieuwe onthullingen in de zaak Marco Borsato: dit geloof je niet!

  • Actueel3 maanden geleden

    André Hazes wordt nog keer vader: ‘Baby al onderweg’

  • Actueel2 maanden geleden

    Ophef: Lang Leve de Liefde-deelnemers Laura en Duco liggen te wippen en geven volledige show weg