Connect with us

Actueel

Ontslag dreigt voor Johan Derksen na vrouwonvriendelijke uitspraken: ´Duw tong in Eva Jinek d´r strot´

Avatar foto

Published

op

Het lijkt erop dat Johan Derksen zich aan tafel bij Vandaag Inside behoorlijk vrouwonvriendelijk heeft uitgelaten over televisiecollega Eva Jinek. Zijn reactie op haar manier van werken en haar interactie met gasten leidde tot heftige uitspraken die bij veel kijkers niet in goede aarde vielen.

“Ik zou m’n tong in d’r strot douwen!”

Tijdens de uitzending van Vandaag Inside kreeg Johan Derksen de vraag over Eva Jinek’s manier van presenteren. Jinek staat vaak bekend om haar knuffels en innige begroetingen met gasten. Derksen’s reactie was opvallend en ronduit ongepast. “Ik zou m’n tong helemaal in d’r strot douwen!” riep hij, waarmee hij zichzelf in een onsmakelijke en vrouwonvriendelijke situatie plaatste.

Kritiek op de knuffels van Eva Jinek

Eva Jinek wordt al geruime tijd bekritiseerd vanwege haar knuffels met gasten voor en na haar uitzendingen. Volgens Johan Derksen is dit gedrag niet geschikt voor een professionele talkshow. Hij vindt dat het leidt tot oppervlakkige gesprekken. “Als je met een gast geen kritisch en zakelijk interview wil, dan kun je hem knuffelen en dan ben je verplicht om hem twintig minuten in z’n reet te kruipen,” zei hij. Derksen betoogt dat het geen plek is voor dergelijke intimiteit op televisie, omdat het de integriteit van de gesprekken beïnvloedt.

Amerikaanse invloeden

Wilfred Genee, presentator van Vandaag Inside, suggereerde dat Jinek wellicht Amerikaanse televisieprogramma’s als voorbeeld neemt. “Het is allemaal heel Amerikaans, toch?” vroeg hij. Dit is een veelgehoorde kritiek in de Nederlandse media: het idee dat de Amerikaanse talkshowcultuur, waar knuffels en hartelijke begroetingen gebruikelijk zijn, in Nederland te ver wordt doorgevoerd.

Gerard Joling verdedigt Eva Jinek

Gerard Joling, die vaak te gast is bij Jinek, springt in de bres voor haar. “Sommige van die gasten van Eva zijn er ook vaker geweest, dan is het toch ook niet erg dat je iemand even omhelst of knuffelt? Ik vind het wel lief,” zegt hij. Joling benadrukt dat dit gedrag niet verkeerd is, vooral als het om mensen gaat die elkaar al goed kennen.

“Een keer iemand die die lap erin gooit?”

De sfeer aan tafel wordt grimmiger wanneer Gerard Joling een schunnige grap maakt over Johan. Hij stelt voor dat het misschien wel eens leuk zou zijn als iemand die ‘lap erin gooit’ bij Jinek. Dit leidt tot nog een seksueel geladen opmerking van Johan, die lacht en zegt: “Ik zou m’n tong helemaal in d’r strot douwen,” wat de sfeer verder verhit.

Verzet tegen de reacties

De uitspraken van Johan Derksen hebben geleid tot veel discussie, waarbij sommigen hem bekritiseren voor zijn gebrek aan respect voor vrouwen, terwijl anderen het misschien als humor zien. De grens tussen humor en respect in de televisiewereld blijft vaak moeilijk te trekken, maar Derksen’s reactie heeft zeker gezorgd voor veel ophef.

Actueel

Ophef om bikinifoto Maxima: “Dit kan je echt niet maken”

Avatar foto

Published

op

Ophef rond vermeende bikinifoto’s van Máxima: hoe zit het met privacy en media?

Een discussie die al jaren sluimert, is deze week opnieuw aangewakkerd: mogen er zomaar bikinifoto’s van koningin Máxima gepubliceerd worden? Het onderwerp kwam aan bod in de uitzending van Shownieuws, waarin panelleden stevig met elkaar in debat gingen over de grenzen van privacy, persvrijheid en publieke verantwoordelijkheid. De aanleiding? Niet een concrete nieuwe foto van Máxima, maar een breder gesprek over bikinibeelden van royals, waarbij ook haar naam viel.

Hoewel het om een hypothetisch voorbeeld ging, riep het veel vragen op. Hoe ver mogen media gaan in het tonen van leden van het koninklijk huis in privésetting? Is een koningin in badkleding nog altijd een ‘publiek figuur’, of verdient zij in zulke momenten juist extra bescherming?

De context: van prinsessen tot koningin

In de uitzending werd onder meer gesproken over recente ophef in Spanje, waar foto’s van kroonprinses Leonor in bikini verschenen in een roddelblad. Dat leidde tot stevige reacties: enerzijds over het feit dat ze nog maar 19 is, anderzijds over het inbreuk maken op haar persoonlijke levenssfeer. In de Nederlandse context werd vervolgens de vergelijking gemaakt met koningin Máxima. Wat als zij op het strand wordt gefotografeerd? Mag dat zomaar?

Royaltydeskundige Sandra Schuurhof en presentator Dyanta Brooks spraken zich fel uit tegen het publiceren van zulke beelden. “Als iemand als Máxima op het strand loopt, heb je toch ook gewoon fatsoen? Dan maak je daar geen foto van, laat staan dat je die publiceert,” stelde Schuurhof resoluut.

Nederlandse mediacode: een uitzonderlijke afspraak

Nederland kent een bijzondere situatie als het gaat om de koninklijke familie: de zogenoemde mediacode. Deze informele afspraak tussen het Koninklijk Huis en de pers werd in 2005 ingevoerd en houdt in dat leden van het koningshuis in hun privésfeer met rust worden gelaten — zolang ze niet optreden in officiële hoedanigheid. In ruil daarvoor stelt het Koninklijk Huis met enige regelmaat foto’s beschikbaar van de koninklijke familie in informele setting, bijvoorbeeld tijdens vakanties of koninklijke dagen.

Volgens deze code is het dus niet toegestaan om zonder toestemming privébeelden van koninklijke familieleden te publiceren. Dat geldt ook als het om beelden gaat die op een openbare plek, zoals een strand, zijn gemaakt.

Wat als er toch een bikinifoto opduikt?

Toch blijft de vraag: wat als er tóch een bikinifoto van Máxima wordt gemaakt — bijvoorbeeld op vakantie in een ander land waar geen mediacode geldt — en die beelden worden aan een Nederlands medium aangeboden?

Volgens Sandra Schuurhof is het dan duidelijk: “Als een medium besluit die foto te publiceren, dan volgt vrijwel zeker een rechtszaak. Je krijgt dan een juridische procedure aan je broek, en de rechter moet dan beoordelen of het beeld wel of niet valt onder het algemeen belang of een privacyschending is.”

In het verleden is dit al vaker voorgekomen. Zo werd in 2009 het Duitse blad Bunte aangeklaagd vanwege het publiceren van vakantiefoto’s van Máxima en Willem-Alexander. De rechter gaf het koninklijk paar gelijk en stelde dat de beelden privé waren, ondanks dat ze op een strand waren gemaakt.

Mag het volgens de wet?

Volgens mediajuristen is het juridisch toegestaan om op openbare plekken te fotograferen, ook van publieke figuren. Maar het publiceren van die beelden is een ander verhaal. De wet maakt een duidelijk onderscheid tussen maken en verspreiden. In Nederland geldt daarbij een sterke bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Bij leden van het koninklijk huis wordt daarbij vaak nog strenger geoordeeld, omdat hun positie bijzonder is. De bescherming van hun privacy wordt gezien als belangrijk onderdeel van hun functioneren. Bovendien wordt er door de Rijksvoorlichtingsdienst regelmatig fotomateriaal beschikbaar gesteld, waardoor de pers niet afhankelijk is van toevallige ‘scoops’ in privésetting.

Is het ‘algemeen nut’ een geldige reden?

Een ander punt dat vaak naar voren komt in discussies over privéfoto’s, is het zogeheten ‘algemeen nut’. Sommige media verdedigen het publiceren van bijvoorbeeld bikinifoto’s met het argument dat het koningshuis jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan belastinggeld ontvangt, en dat er dus sprake is van een publieke verantwoordelijkheid.

In de uitzending van Shownieuws merkte muziekkenner Ronald Molendijk op dat het koningshuis jaarlijks “59 miljoen euro” kost. “Dan mag je toch wel een foto in bikini publiceren?” zei hij. Sandra Schuurhof reageerde fel: “Wat is dan het nut van zo’n foto? Máxima in badpak op het strand? Wat zegt dat over haar functioneren of haar rol als koningin?”

Ook andere deskundigen stellen dat het ‘algemeen nut’ slechts in zeer specifieke gevallen geldt — bijvoorbeeld als het gaat om gedrag dat daadwerkelijk nieuwswaardig is of politieke implicaties heeft. Een vakantiekiekje in badkleding voldoet daar vrijwel nooit aan.

Internationaal gezien: Nederland als uitzondering

In andere landen zijn de regels rond privacy van royals veel minder strikt. In het Verenigd Koninkrijk, Spanje of Monaco worden leden van koninklijke families regelmatig in bikini of zwembroek gefotografeerd — vaak zonder toestemming. Dat leidt geregeld tot controverse, maar zelden tot juridische stappen.

Toch staat Nederland bekend om zijn relatief strikte mediacode en juridische bescherming. Nederlandse media houden zich daar doorgaans netjes aan. Dat is deels uit respect, deels omdat de risico’s groot zijn.

Ethiek versus sensatie

De discussie over bikinifoto’s van Máxima raakt daarmee aan een dieper liggend spanningsveld in de media: de balans tussen nieuwsgierigheid van het publiek en respect voor privacy. Waar ligt de grens? En wie bepaalt die?

Volgens veel kijkers en kenners zou de media zélf die verantwoordelijkheid moeten nemen. In plaats van te kijken naar wat er juridisch ‘mag’, zou de vraag moeten zijn: “Is het fatsoenlijk? Is het nodig? Voegt het iets toe?”

In het geval van een koningin die op vakantie gaat met haar gezin en in bikini op het strand ligt, lijkt het antwoord voor velen duidelijk: nee, dit is privé.

Conclusie: geen beeld zonder context

De discussie over mogelijke bikinifoto’s van Máxima is uiteindelijk veel groter dan een beeld alleen. Het gaat over normen, waarden, mediagedrag en respect. Het gaat over hoe we omgaan met publieke figuren, zeker zij die een ceremoniële en representatieve functie vervullen, zoals onze koningin.

Hoewel Máxima zich zelden uitspreekt over haar eigen privacy, laat het koninklijk huis via de mediacode weten wat wél en niet gewenst is. Zolang daar geen geldige reden voor publicatie tegenover staat, blijft het advies: camera uit, of op z’n minst: publiceer niet.

Of je nu vindt dat bekende mensen automatisch minder privacy hebben of juist meer bescherming verdienen, één ding is zeker: het debat over privacy en sensatie zal nog wel even doorgaan. Maar laten we vooral het menselijk aspect niet vergeten — zelfs koninklijke benen verdienen rust aan het strand.

Continue Reading

Trending

  • Actueel3 maanden geleden

    Hardnekkige gerucht blijkt tóch waar: ‘Dit heeft Marco Borsato allemaal met Maan gedaan!’

  • Actueel2 maanden geleden

    Volgers verdrietig door heftige post van Emma Heesters 😔

  • Actueel2 maanden geleden

    Martijn Krabbé deelt verdrietig bericht: ‘Zo lang heb ik nog’

  • Actueel3 maanden geleden

    André Hazes deelt per ongeluk beelden van vrij partijtje met Monique Westenberg

  • Actueel2 maanden geleden

    Jutta Leerdam stapt in ijsbad en laat per ongeluk een beetje teveel zien

  • Actueel3 maanden geleden

    😱 Nieuwe onthullingen in de zaak Marco Borsato: dit geloof je niet!

  • Actueel3 maanden geleden

    André Hazes wordt nog keer vader: ‘Baby al onderweg’

  • Actueel2 maanden geleden

    Ophef: Lang Leve de Liefde-deelnemers Laura en Duco liggen te wippen en geven volledige show weg